Ευβιότοποι
Ριζότο με κοτόπουλο και λεμονάτη κρέμα
ΠΟΥΛΕΡΙΚΑ

Ριζότο με κοτόπουλο και λεμονάτη κρέμα

Ριζότο με κοτόπουλο και λεμονάτη κρέμα

Συστατικά:

  • 1 μέτριο κοτόπουλο
  • 300 γρ. ρύζι για ριζότο
  • 2 κρεμμύδια
  • 1 καρότο
  • 2 λεμόνια
  • 2 κρόκοι αβγών
  • 150 γρ. βούτυρο φρέσκο
  • 2 κ.σ. αλεύρι
  • ½ φλιτζ. τσ. παρμεζάνα τριμμένη
  • Κόκκοι πιπεριού
  • Αλάτι & πιπέρι

Εκτέλεση:

  • Σε ένα μεγάλο σκεύος βάζουμε το κοτόπουλο να βράσει μαζί με ένα καρότο, ένα ολόκληρο κρεμμύδι, κόκκους πιπεριού, λίγο αλάτι και 1½ λίτρο νερό. Όταν το κρέας βράσει τόσο ώστε να ξεκολλάει από τα κόκαλα, το βγάζουμε σε πιατέλα και το ξεκοκαλίζουμε. Εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έτοιμα φιλέτα κοτόπουλου ακολουθώντας την ίδια διαδικασία.
  • Σουρώνουμε το ζωμό και τον κρατάμε. Παίρνουμε το ξύσμα από το ένα λεμόνι, στύβουμε και τα δύο και κρατάμε το χυμό. Σε φαρδιά κατσαρόλα λιώνουμε 2 κ.σ. βούτυρο και σοτάρουμε ένα κρεμμύδι ψιλοκομμένο. Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε μέχρι να ροδίσει και να γίνει διάφανο. Κρατάμε ½ λίτρο από το ζωμό του κοτόπουλου και προσθέτουμε τον υπόλοιπο σταδιακά στο ρύζι με τη γνωστή μέθοδο (ανακατεύοντας συνέχεια και αφήνοντας να απορροφήσει κάθε φορά το ζωμό πριν προσθέσουμε άλλο). Το ριζότο πρέπει να γίνει κρεμώδες. Προσθέτουμε όσο αλάτι χρειάζεται, με προσοχή, γιατί ο ζωμός είναι αλατισμένος.
  • Σε μια μέτρια κατσαρόλα φτιάχνουμε την κρέμα: αφού λιώσουμε το υπόλοιπο βούτυρο, σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας με σύρμα για 3-4 λεπτά μέχρι να «ψηθεί» το αλεύρι. Προσθέτουμε προσεκτικά το ζωμό που κρατήσαμε, ανακατεύοντας συνέχεια σε μέτρια φωτιά, μέχρι να πήξει. Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τους κρόκους και ανακατεύουμε ζωηρά να ενσωματωθούν στην κρέμα. Τέλος, προσθέτουμε το χυμό και το ξύσμα από το λεμόνι και ξαναβάζουμε σε χαμηλή φωτιά για 1-2 λεπτά, ανακατεύοντας συνέχεια. Η σάλτσα δεν πρέπει να είναι πολύ πηχτή (αν είναι, την αραιώνουμε με λίγο νερό).
  • Ανακατεύουμε στο ζεστό ριζότο 2-3 κουταλιές της σούπας σάλτσα και 2 κουταλιές της σούπας παρμεζάνα, ρίχνουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και το σερβίρουμε σε μια μεγάλη πιατέλα. Ψιλοκόβουμε το κοτόπουλο και το αναμειγνύουμε με το ριζότο. Σερβίρουμε το ριζότο σκεπασμένο με την κρέμα.

Προτεινόμενα προϊόντα

Παρόμοιες συνταγές

Όλες οι συνταγες